Hur bromssystemet fungerar

- 2024-06-21-

Arbetsprincipen förbromssystemkan sammanfattas i enkla ord. Det är för att omvandla kraften från förarens bromspedal till stark friktion genom en rad komplexa mekaniska och hydrauliska system, och därigenom effektivt sakta ner eller stoppa fordonets rörelse. Denna process involverar friktionen mellan bromsbeläggen och bromsskivan, och däcken och marken, vilket omvandlar fordonets ursprungliga kinetiska energi till värmeenergi.

Närmare bestämtbromssystembestår huvudsakligen av följande delar: styrsystem, hydraulsystem, kraftsystem, elektroniskt styrsystem och exekveringssystem. När föraren trampar på bromspedalen kommer bromsoljan i hydraulsystemet att trycksättas, och detta tryck kommer att överföras till bromscylindern på varje hjul genom rörledningen. Bromscylindern kommer då att anbringa ett starkt tryck på bromsbelägget, så att det är i nära kontakt med bromsskivan och genererar friktion, och slutligen saktar ner eller stoppar fordonet.

Bromssystemets kraftpump delar upp pumpen i två kammare genom ett membran. När motorn är igång kommer en av kamrarna att generera ett vakuum som bildar en tryckskillnad på båda sidor av membranet. När föraren trampar på bromspedalen kommer denna tryckskillnad att hjälpa förarens kraft och verka på huvudbromscylindern tillsammans, vilket förstärker bromseffekten.

Dessutom harbromssysteminkluderar även ett låsningsfritt bromssystem. Detta system övervakar hjulets rörelse genom hastighetssensorn som är installerad på hjulet. När sensorn upptäcker att hjulet håller på att låsa sig (dvs. sluta rotera och bara glida på marken), kommer ABS-systemet snabbt att justera trycket på bromsbelägget för att få det att intermittent kontakta och separera från bromsskivan, så att hjulet kan fortsätta att rulla och glida under bromsningsprocessen. Detta tillstånd kan säkerställa att vidhäftningen mellan hjulet och marken är störst, vilket förkortar bromssträckan och förbättrar bromssäkerheten.